gototopgototop
kazán kazángyártás vegyestüzelésű kazán puffertartály vízteres kandalló szállító tartály rakodó kanalak gépkocsi felépítmények pótkocsi felépítmények

Hasznos információk, tudnivalók

PDF Imprimare Email

Ultima actualizare 22 Ianuarie 2022

1. Nyitott rendszer átfogó leírása:


Nyitott fűtési rendszer esetén a vegyestüzelésű kazánhoz nyitott tágulási tartály kerül beépítésre. A tágulási tartály teszi lehetővé a víz hőmérsékletének változása közben fellépő térfogat ingadozást. Az ilyen rendszerben csak atmoszférikus nyomás van, és bármilyen hiba  esetén sem léphet fel túlnyomás (a keletkező gőz a nyitott tágulási tartályon keresztül a szabadba távozik). Ez szavatolja a rendszer biztonságát.

Nyitott fűtési rendszerek tágulási tartálya, a rendszer magaslati pontján legtöbb esetben fűtetlen térbe (Pl.: padlás) kerül, így nagyon fontos a tartály és a hozzávezető csövek hőszigetelése. Elfagyás esetén is problémák adódhatnak.
2. lemezkazánok előnye az öntvény kazánokkal szemben
 

 •  nagyobb tüzelőajtó  nyílása van, így nagyobb darab fával is fűthető
 •  hamarabb fel lehet fűteni a kívánt hőmérsékletre, de hamarabb ki is hűl
 •  jobban ellenáll a hőmérséklet különbségeknek
 •  rendeltetésszerű és helyes használat esetén hosszú élettartam
 •  kisebb huzatigénnyel rendelkeznek
 •  kedvezőbb árúak
3. A megfelelő kazán teljesítmény kiválasztása

A megfelelő kazán teljesítménye kiválasztása függ:

 • fűtendő terület nagyságától
 • falak nyílászárók állapotától, szigeteltségétől
 • a csatlakoztatni kívánt fűtési rendszer típusától ( pl: padlófűtés, radiátoros fűtés)
 • rendszerben lévő víz mennyiségétől
 • kémény méretétől
 • lakás fekvésétől


Ha a kazán teljesítményét túlméretezzük, akkor az alábbi hibák léphetnek fel:

kondenzáció: a kazánban lévő víz hőmérséklete alacsonyabb az előírtnál, ezért a tűztér „hideg” falán kicsapódik a pára. Ez összekeveredik a használat során felrakódott égéstermékkel, egy savas folyadékot hozva létre, ami a lemez károsodásához vezet. Ez tönkre teszi a berendezést, illetve a kéményt is.

Túlfűti a rendszert: a kazán  több hőt állít elő, mint amennyire a lakásnak szüksége van, amit a csövek, radiátorok felvesznek. Így a túlfűtés elkerülése végett teljesen lezárva,levegő hozzáadása nélkül kellene működtetni. Ami úgyszintén kondenzációhoz vezet.
 

4.Fűtéskor felléphető hibák:

Nyers tűzrevalóval való fűtéskor a fának jelentős kalória mennyisége a víz elpárologtatására használódik el. Az így keletkező vízgőz lecsapódik a  kazánban, valamint a kéményben, ami megköti a füstben lévő káros anyagokat. Így egy savas anyag keletkezik.  

Nyers tűzrevalóval történő fűtés esetén lényegesen nagyobb a kazán káros anyag kibocsátása, hiszen tökéletlen az égés.

Gazdaságosabb  ha megveszi az ember  drágább fabrikettet, mivel annak kevesebb ,mint 10 % a nedvesség tartalma, így a benne lévő kalóriának nem kell vizet párologtatnia, valamint  a vízért nem kell pénzt fizetni. A brikettben levő kalória teljes egésze a  fűtésre használódik el. Mindezzel ellentétben áll a nyersfával való tüzelés, a nyers fa  lényegesebben olcsóbb, de víz tartalma kb 50%, amit a maradék 50% fának kell elpárologtatni. Nem beszélve a környezetszennyezésről, valamint  a kazánt és a kéményt is tönkreteszi. Egyértelmű tehát, hogy  nyers fából lényegesen többet kell felhasználni, mint szárazból, így annak több is a költsége.


5.Kondenzáció

kondenzáció lényege: A kazánban lévő víz hőmérséklete alacsonyabb az előírtnál, ezért a tűztér „hideg” falán kicsapódik a pára. Ez összekeveredik a használat során felrakódott égéstermékkel, egy savas folyadékot hozva létre, ami a lemez károsodásához vezet. Ez tönkreteszi a berendezést, illetve a kéményt is.
Ezt megszüntethetjük:

 • puffertartály beépítésével
 • a tüzelőajtón található szellőzőnyílás használatával-szekunder levegő adása.


A kondenzáció kialakulásában  szerepet játszhat a tüzelendő fa nedvesség tartalma is.

Néhány érdekes adat:

A frissen vágott fa nedvességtartalma kb. 40-60 %.
Légszáraz fa nedvességtartalma kb. 12-20%. ( 1- másfél évig szabadban száradó fa ).
Abszolút száraz fa nedvességtartalma kb. 10 % ( 2 évig fedett helyen, hasogatva tárolt fa)

A vásárolt tűzifát a legjobb, ha egy féltető alatt, fedett, de oldalról nyitott helyen tároljuk, raklapon, hogy oldalról és alulról is szellőzhessen.
Kondenzáció akkor is előfordulhat, ha mindent tökéletesen üzemeltetünk, és a tüzelőanyag is száraz.
A tűzrevalóból felszabaduló füstgázok elégésekor is vízgőz keletkezik, ennek a vízgőznek el kell távoznia a kazánból. Ez csak akkor tud megvalósulni ,ha az égéstérbe másodlagos levegőt juttatunk. Ez legtöbb esetben a kazán tüzelő ajtaján valósul meg.. Ennek használatával tökéletesíthetjük az égést, hisz ki tudjuk szellőztetni a gőzt a kazánból és a kéményből.

Páralecsapódás történhet akkor is, ha a kazán vízhőmérséklete üzemi hőfok alatt van  ( hideg a tűztér felülete) Erre megoldásként szolgál a csőtermosztát, amely csak abban az esetben engedi a keringető szivattyút elindulni, ha a kazán elérte  az üzemi hőfokát.

A termosztatikus háromjáratú szelep beépítésével a kazán egésze az aljától a tetejéig egyforma hőmérsékletű lesz, csak akkor engedi ki a rendszerbe a vizet ha eléri az üzemi hőfokot.

Aktuális termékeink